60 % nas bo enkrat oskrbovalo bolnega svojca

60 % nas bo enkrat oskrbovalo bolnega svojca

Na konferenci »Začnimo zdaj.« so udeleženci razpravljali o pomenu »oskrbovalcev« – ljudi, ki skrbijo za svoje bolne družinske člane, njihovih potrebah in odnosu družbe do njih ter predstavili primere dobre prakse iz Irske.

V petek, 21. marca 2014, je v dvorani šport centra Prodnik na Ljubnem ob Savinji potekala konferenca z naslovom »Začnimo zdaj.«. Potekala je v okviru projekta »Začnimo zdaj. Nevladne organizacije se povezujemo, da zagotovimo večjo socialno varnost posameznika.«, ki ga vodi Društvo za kulturo odnosov SPES iz Zgornje Savinjske doline, financiran pa je iz EU programa Grundtvig. V projektu sodelujeta še dva irska partnerja.

Renata J. Roban, predsednica društva SPES

Renata J. Roban, vodja projekta in predsednica društva SPES

Konference se je udeležilo 47 predstavnikov različnih nevladnih in vladnih organizacij iz Zgornje Savinjske doline, Velenja, Polzele in Celja. Med njimi so bili predstavniki občin, Centra za socialno delo, Splošne bolnišnice Celje, Varstveno delovnega centra, osnovnih šol in društev, ki delujejo na področju sociale ali dela s starejšimi. Glavni poudarek je bil na obravnavi problematike oskrbovalcev, s katerimi se v Sloveniji sistematično še nihče ne ukvarja. Gre za ljudi, ki so zaradi skrbi za svoje najbližje prikrajšani za marsikaj v življenju. Med njimi je tudi veliko otrok, ki ob bolnih starših ali sorojencih nimajo priložnosti zaživeti sproščenega in zdravega otroštva.

Partnerji projekta Začnimo zdaj

Od leve proti desni: Sean Caughey (Newry&Mourne Carers Ltd), Maureen Connelly (Roscommon Leader Partnership), Renata J. Roban (društvo SPES), Bernie Dowling (Roscommon Adults Carers Association), Sinead Houston (Newry&Mourne Carers Ltd)

Na konferenci so predstavniki dveh organizacij iz Severne Irske (Velika Britanija) in Republike Irske predstavili svoje delovanje – kako skrbijo za oskrbovalce, kakšno podporo in programe jim nudijo ter kako financirajo svoje dejavnosti. S prisotnimi so podelili svoje izkušnje in spoznanja, ki so si jih nabrali tekom 25-letnega dela.

Sean Caughey, predstavnik organizacije Newry&Mourne Carers Ltd iz Severne Irske.

»V prihodnosti bo šest izmed desetih Evropejcev enkrat v življenju doletela naloga biti oskrbovalec bolnega družinskega člana. Velika verjetnost je, da boste med njimi. Če to doleti ravno vas – si ne bi želeli kakovostne podpore?« je med predstavitvijo organizacije Newry&Mourne Carers opozoril njen predstavnik Sean Caughey.

Vsi udeleženci so si bili enotni, da je potrebno tovrstno dejavnost vpeljati tudi pri nas. Potrebno je povezati nevladne in vladne organizacije ter pripraviti skupen program. Društvo SPES ga želi pripraviti v sklopu tega projekta za območje Zgornje Savinjske doline, kot pilotni projekt.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja