»Glede socialne oskrbe je Irska precej pred nami«

Sredi junija 2014 se je delegacija osmih predstavnikov različnih organizacij iz Savinjske regije udeležila strokovnega obiska na Severnem Irskem. Njihov cilj je bil spoznati primere dobrih praks zagotavljanja socialnega varstva za posameznike, da bi podobne programe lahko razvili tudi v domačem okolju. Irska je namreč v tem pogledu precej pred Slovenijo.

Udeleženci prihajajo iz različnih občin: Celje, Mozirje, Ljubno ob Savinji, Luče, Solčava, Gornji Grad. Delujejo na različnih področjih socialnega življenja in opravljajo različne funkcije: župan, dekanja Fakultete za socialno delo, študentka na magistrskem študiju managementa, direktor medgeneracijska zavoda, ki deluje v ruralnem okolju in ustanoviteljica medgeneracijskega centra, ki deluje v urbanem okolju,  predsednica Hospica v Celju in predsednica družinskega terapevtskega centra. Najmlajša udeleženka je stara 23 let, najstarejša 75 let.

Obisk Severne Irske je bil del projekta društva SPES »Začnimo zdaj. Nevladne organizacije se povezujemo, da zagotovimo večjo socialno varnost posameznika.«, ki je financiran s strani Evropske komisije v okviru programa Vseživljenjsko učenje. Marca 2014 je bila na Ljubnem ob Savinji že izvedena konferenca, na kateri so prisostvovali tudi predstavniki nekaterih Irskih organizacij. Takrat so le v grobem predstavili svoje delovanje, na tokratnem obisku pa so slovenski predstavniki spoznali večje število organizacij in veliko bolj podrobno, saj so za to imeli na voljo tudi več časa. Termin obiska (od 11. do 15. junija) je bil skrbno izbran, saj v celotni Veliki Britaniji v času med 9. in 15. junijem praznujejo Teden oskrbovalcev – torej oseb, ki skrbijo za trajno bolne svojce.

Program obiska je pripravil partner iz Severne Irske, Newry & Mourne Carers, ki nudi pomoč osebam, ki skrbijo za trajno bolne svojce. Glede na strokovna področja, ki jih naši udeleženci pokrivajo, so bili deležni predstavitev različnih organizacij, hkrati pa so dobili priložnost razgovorov in posvetovanj s strani vodilnih v teh organizacijah. Tako so spoznali delovanje njihovih lokalnih skupnosti, socialnega podjetništva, skrbi za ostarele, ki živijo sami, povezovanja bolnišnic in oskrbe svojcev ter bolnih, dela z umirajočimi, organizacije prostovoljstva, ter podporo vladnih institucij.

Udeleženci so v okviru strokovnega programa dobili veliko novih in koristnih informacij za inovativne prakse in dodano vrednost našemu delu v Sloveniji. Med seboj so se še bolj povezali, v nadaljevanju pa načrtujejo oblikovanje različnih programov skupnega sodelovanja za lažje doseganje ciljev ter za vključitev socialnih programov v nacionalno strategijo 2014 – 2020.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja