Začnimo zdaj! – Poročilo o drugi mobilnosti na Irsko

Začnimo zdaj! – Poročilo o drugi mobilnosti na Irsko

31. marca 2015 smo se – v podobni zasedbi kot lani junija – odpravili na drugo mobilnost na Irsko. V nekaj dneh smo si ogledali številne primere dobre prakse s področja socialnega varstva za posameznike, nekaj teh pa bomo v prihodnosti poskusili prenesti v domače okolje Zgornje in Spodnje Savinjske doline.

Tokrat smo odpravo sestavljali:

 • Renata Roban, predsednica družinskega terapevtskega centra ter predsednica Hospica Slovenija
 • Liljana Rihter, dekanja Fakultete za socialno delo
 • Martina Robnik, študentka na magistrskem študijo socialnega managementa
 • Ana Špat, ustanoviteljica medgeneracijskega centra, ki deluje v urbanem okolju (Celje)
 • Heda Zimšek, predsednica Hospica v Celju
 • Franjo Naraločnik, župan občine Ljubno
 • Roman Čretnik, direktor medgeneracijska centra, ki deluje v ruralnem okolju (Mozirje)
Roscommon

Franjo Naraločnik, Ana Špat, Liljana Rihter, Heda Zimšek, Renata Roban, Maureen Connely (gostiteljica), Martina Pečnik. Na sliki manjka Roman Čretnik.

TOREK, 31. 3. 2015

Ob 11:00 smo se s kombijem odpravili proti Benetkam, kjer smo imeli rezerviran letalski prevoz do Dublina. V Dublinu nas je pričakal prevoz do Roscommona, kamor smo prispeli v sredo okoli 1:00.

SREDA, 1. 4. 2015

Ob 9:00 smo se odpravili proti lokaciji, kjer se je ob 10:00 začela konferenca »Let us start now«. Gostitelji so nas lepo sprejeli. Spoznali smo se, naredili skupinsko sliko za medije, nato pa se je začela konferenca, na kateri smo spoznali številne socialne in zdravstvene programe, ki jih izvajajo v okrožju Roscommon in širše po Irski:

 • Pregled Leader programa za obdobje 2007-2013 in načrti za obdobje 2014-2020
 • Predstavitev okrožja Roscommon in njihovih ukrepov za izboljšanje turistične ponudbe
 • Hospice – Specialist Palliative Care Services – predstavitev Hospica in paliativne oskrbe
 • Community Resource Centre Ballaghaderreen – predstavitev programov za razvoj skupnosti, ki jih nudijo občanom; delajo na podpori prostovoljstvu, svetovanju (družinam, odvisnikom, iskalcem zaposlitve,… ), izobraževanju (od računalniških tečajev, do hortikulturnih delavnic), nudenju pomoči starejšim (organiziranje prevozov) ipd.
 • Volunteering Information Service – posredništvo za prostovoljna dela; pridobivajo prostovoljce, jih izobražujejo in posredujejo organizacijam, ki prostovoljce potrebujejo
 • Social Car Scheme – zaradi slabih povezav z javnimi prevozi imajo organizirano službo za prevoze tistih, ki to potrebujejo (npr. starejši k zdravniku, v bolnico, trgovino…).
 • Roscommon Friendly Call Service – telefonski servis za starejše; vsak dan prostovoljci kličejo osamljene starejše, da preverijo, če potrebujejo kakršno koli pomoč. Vsaj enkrat letno organizirajo tudi srečanje vseh uporabnikov.
 • Rural Men’s Group and Men’s Shed – srečanja za samske in starejše moške s podeželja; gre predvsem za druženje, občasno pa jim pripravijo tudi kakšno poučno vsebino.
 • TÚS – kratkotrajno delo v skupnosti, namenjeno dolgotrajno brezposelnim, da si pridobijo nove izkušnje. Primeri: varstvo otrok, skrb za okolico v skupnosti (čiščenje, vzdrževanje, varovanje…), aktivnosti v zvezi s kulturo in kulturno dediščino, organizacija dogodkov v skupnosti, pomoč pri prodaji…
 • Enterprise Development – za spodbujanje samozaposlovanja in podjetništva. Podpora mladim in socialnemu podjetništvu.
 • Traveller Programme – programi za manjšino, podobno Romom; podpora pri koriščenju raznih oblik pomoči in varovanju zdravja
 • Arigna Youth Cafe – mladinski center v ruralnem okolju, kjer ni drugih aktivnosti za mlade. Enkrat tedensko organizirajo druženje za mlade med 10 in 14 let.
 • Big Blue Playbus – potujoča igralnica/učilnica, namenjena vsem v ruralnem okolju.

* Odmor za kosilo

Med odmorom so na dvorišče pripeljali Big Blue Playbus in smo si ga lahko ogledali. V njem imajo igrala in knjige za otroke, en del pa je lahko tudi kot učilnica, kjer izvajajo tudi računalniško izobraževanje (imajo tudi brezžični dostop do interneta)

Big blue playbus

Big Blue Playbus

* Nadaljevanje konference

 • The Carrers Association – podpora za tiste, ki skrbijo za dolgotrajno bolne svojce, prijatelje…
 • Brothers of Charity Services Ireland – skrbijo za bivalne skupnosti za osebe s posebnimi potrebami. Imajo več hiš, v katerih ima vsak uporabnik svojo sobo s kopalnico in wc-jem, ostalo pa so skupni prostori (kuhinja, dnevna soba…). V vsaki hiši je nekaj zaposlenih, ki skrbijo, da življenje poteka karseda normalno in da so uporabniki lahko čim bolj samostojni.
 • Holiday Center Cuisle – letovišče za invalide in njihove svojce. Ponaša se z vrhunsko ponudbo hrane in storitev (od frizerjev, manikure, masaž, do zabave) po dostopnih cenah. Organizirajo tudi prevoze od doma do letovišča in nazaj.
 • Roscommon Child and Family Support Services – družinsko svetovanje, šola za starše…

* Zaključek konference

Po konferenci smo si ogledali prostore organizacije JIGSAW. To je svetovalnica za mlade z duševnimi stiskami, kjer se lahko mladi naročijo na zaupen pogovor s strokovno usposobljenimi svetovalci.

Prepeljali smo se do gradu Donamon, v katerem je tudi Holiday Center Cuisle – turistično središče za invalide in njihove svojce, ki ga upravlja Irish Wheelchair Association. Postregli so nam večerjo ter nam razkazali prostore.

ČETRTEK, 2. 4. 2015

 • Ogled Family and Visitor Resource Center Castlerea, kjer nudijo informacije, svetovanje in zagovorništvo za svojce zapornikov. Tako svojcem, ki imajo nekoga v zaporu (običajno ostanejo doma same mame z otroki, ker je oče v zaporu), nudijo informacije glede reda v zaporu, obiskov, možnosti, ki jim ostanejo na voljo. Pogosto mame z otroki ostanejo brez prihodkov in jim nudijo pomoč v povezavi s socialnimi službami. V prostoru imajo tudi mi ni bar, kjer nudijo brezplačno malico in tople napitke. Za otroke imajo urejeno igralnico, previjalnico (kjer lahko dobijo brezplačne plenice in po potrebi tudi oblačila).
 • Obisk v Learning Network Center Castlerea. To so programi za mlade, ki so zapustili redno šolanje in za starejše, ki se želijo izobraziti za kakšno drugo delovno mesto. Izobraževanje poteka v manjših skupinah, vsak se uči, kar ga zanima. Nekaj podobnega imamo v Sloveniji v projektu Projektno učenje mladih (PUM).
 • Ballaghaderreen Resource Centre – Ogled Job Cluba in Community Resource Centra okrožja Roscommon, kjer nudijo številne programe – od svetovanja, pomoči pri pisanju življenjepisov in kariernih načrtov, računalniškega opismenjevanja, do pomoči starejšim in splošnih informacij za občane.
 • Ogled rudarskega muzeja v Arigni, kjer smo spoznali težke razmere dela, ki so ga opravljali tamkajšnji prebivalci do leta 1990, ko so zaprli še zadnji jašek.
 • Obisk Arigna Youth Cafe, kjer so nam predstavili aktivnosti, ki jih pripravljajo za mlade. V radiju 6 km je 24 otrok, starih od 10 do 14 let in enkrat tedensko se vsi dobijo v tem prostoru in se družijo ob različnih igrah ali skupaj pogledajo kakšen film.

Zvečer smo šli k maši v cerkev, kjer pomaga tudi Pat O’Connor iz organizacije Brothers od Charity. Po maši smo obiskali pub, kjer smo poslušali tradicionalno irsko glasbo.

PETEK, 3. 4. 2015

Dopoldne smo obiskali eno izmed bivalnih skupnosti za osebe s posebnimi potrebami (Social Housing), ki jih vodi organizacija Brothers of Charity. Ogledali smo si lahko vse prostore in spoznali kako živijo v takšnih skupnostih.

Nato smo se odpeljali na zahod otoka do mesta Galway, kjer si je del ekipe ogledal tamkajšnji Hospice center. Ostali smo si vmes ogledali festival hrane, ter obiskali mestni muzej, kasneje smo se vsi skupaj sprehodili po starejšem delu mesta.

Na poti nazaj smo se ustavili v Athlonu, kjer smo imeli večerjo, nato pa smo se vrnili v Roscommon.

SOBOTA, 4. 4. 2015

Ob 7:30 smo imeli organiziran prevoz do letališča v Dublinu, od koder smo leteli nazaj v Benetke in nato s kombijem do doma.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja